Home | Praktijk | Aanmelden | Over Iris

Zwangerschap

Mensendieck en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap, bevalling en de eerste tijd na de bevalling verandert er veel in het lichaam. Niet alleen de houding en beweging verandert, maar ook de spieren, banden en gewrichten ondergaan een verhoogde belasting. Een oefentherapeut Mensendieck kan helpen om het lichaam in die periode te leren kennen en goed met deze veranderingen om te gaan. Hierdoor zijn veel klachten door overbelasting te voorkomen. Naar mate je meer bewust met je lichaam omgaat, krijg je meer vertrouwen in jezelf en in de bevalling.

Zwangerschapscursus
De cursus bestaat uit 8 lessen van een uur, waarvan één partnerles. De kosten van de cursus bedragen in totaal 180 euro. Tevens is er een "baby reünie" na afloop van de cursus. De cursus begint ongeveer de 26e - 28e week van de zwangerschap.


Drie lessen gericht op houdingen en bewegingen tijdens de zwangerschap:

*
Houdingen en bewegingen van het dagelijkse leven zoals: staan, zitten, lopen, bukken en tillen.

*
Oefeningen gericht op versterken en ontspannen van spiergroepen die belangrijk zijn tijdens de zwangerschap zoals bekkenbodem-,
rug-, buik-, bil- en nek- / schouderspieren.

*
Oefeningen ter preventie van klachten

*
OntspanningsoefeningenVijf lessen gericht op de bevalling:

*
Informatie en tips over de zwangerschap, bevalling en kraamtijd

*
Informatie over de verschillende stadia van de bevalling, het herkennen van wee en het kunnen opvangen van wee

*
Houdingen waarin je de wee kunt opvangen.

*
Aanleren van perstechnieken en pershoudingen.

*
Adem- en ontspanningsoefeningen.

*
Oefeningen voor na de bevalling.

De groep bestaat uit maximaal zes personen, waardoor er voldoende ruimte is voor individuele aandacht. De cursus start bij een minimum van vier.
Bij de 7e les zijn ook de partners van harte welkom. De theorie en de praktijk van de bevalling komen dan opnieuw aan bod, zodat de partners ook op de hoogte zijn van wat er gaat gebeuren en zij de nodige ondersteuning kunnen bieden.

De "baby reünie" is om ervaringen met elkaar uit te wisselen.
Indien je totaal geen affiniteit hebt met het volgen van een groepscursus, is individuele begeleiding ook zeker mogelijk. Tevens kan er ook een afspraak gemaakt worden voor jou en je partner voor de partneravond.

Als je helemaal geen zin hebt in een cursus maar alleen even de belangrijkste ademhalingstechnieken wilt opfrissen bij een 2e of 3e zwangerschap, kan dit ook. We boeken dan twee avonden om de technieken door te nemen.